Članek iz revije Zarja: Nazaj k zmaju

Deset let je minilo od izida njene prve knjige Prebujanje v dušo, ki nas je spomnila na dve svetovni knjižni uspešnici, po obeh je bil posnet tudi film: Dama s kamelijami ter Jej, moli, ljubi. Zmajeva deklica (napisala sta jo skupaj z možem), ki nas nagovarja, da tako kot Mateja ne nehamo iskati svojega zmaja, in ko ga najdemo, svoje izkustvo posredujemo naprej. Tako počne ona, ženska, ki je prepotovala velik del sveta, ki samozavestno in pogumno stopa pred občinstvo s svojo resnico. Pomembnejša od zunanjih so zanjo notranja potovanja. Blizu ji je Jungova misel: “Vseeno mi je, ali mi rečejo, da sem dober ali slab. Pomembno mi je, da sem celovit.”

Vaša, pogosto tudi “terapevtska” vprašanja, ki jih sogovornikom zastavljate na literanih večerih in v intervjujih, jim ponudijo priložnost, da se zagledajo v drugi luči. Kako se odzovejo nanje?

Gostje se zelo dobro odzovejo na takšne poglobljene pogovore in tudi občinstvo je navdušeno. Očitno nam vsem manjka iskrene in odprte  komunikacije, ki sega tudi v globine našega bivanja. Včasih mi gostje rečejo: »Kako si pa to izvlekla iz mene?« Psihoterapevt Miran Možina je povedal, da ga izgube vržejo na tla in da je med svojo najhujšo krizo, ki jo je doživel ob ločitvi od druge žene, skušal zgolj zdržati iz ure v uro, iz diha v dih. Režiser Metod Pevec je razkril, da je v puberteti medtem, ko so njegovi prijatelji igrali nogomet, nekje v ozadju zibal otroški voziček s sestrico. Počutil se je kot najstnica, ki je pri štirinajstih zanosila, rodila in skrbela za dojenčka. Pisatelj Feri Lainšček je podelil, da je kot otrok kradel s ciganskimi vrstniki, da se najbolj boji samote in da navdih za pisanje med drugim črpa tudi iz polja kolektivnega nezavednega, o katerem je pisal Jung.

Ste zadovoljni s tem, kar počnete? Je kje še kaj, kar si želite?

Zame je pomembno, da počnem stvari, ki so mi blizu in v katere verjamem. Življenje bo pokazalo, kam mi je namenjeno priti. Zdi se mi, da bo nova knjiga Zmajeva deklica, ki sva jo napisala s Haijem, odprla nove poti, morda tudi v tujini. Prevedena je v nizozemščino, tam morava najti še založnika zanjo. Že nekaj ljudi je reklo, da je zgodba čudovit material za risanko, predstavo ali film. Če bi se kdo lotil katerega od omenjenih projektov, bi z veseljem sodelovala.

Pri nas bo Zmajeva deklica marca izšla pri založbi Chiara. S katerimi besedami bi jo v roke položili našim bralkam?

Zmajeva deklica je pravljica za vse starosti. Zmaj v njej simbolizira dušo, brezčasen in večen del nas. Zgodba vas bo peljala na notranje potovanje, na katerem boste mnoge prepoznale izzive, s katerimi se soočate, dele sebe, ki jih ne sprejemate, sanje, ki bi jih želele uresničiti. Spodbuja vas, da prisluhnete notranjemu glasu, ki vas bo vodil k vašemu zmaju.

Uncategorized

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Previous reading
Članek iz revije Zarja: Nazaj k zmaju
Next reading
How to Search Engine Optimize (SEO) Your Website Content