Prebujanje v dušo

Prva knjiga, ki jo je napisala Mateja Hana Hočevar.

"Najpomembnejše potovanje, ki ga mora človek v življenju opraviti, je potovanje k samemu sebi."

O knjigi

Nekoč se mi je v viziji prikazala podoba dlani, v njih je ležala knjiga. Intuitivno sem vedela, da je to knjiga, ki jo bom napisala. V svojem prvencu Prebujanje v dušo vas vabim na intimno pot samospoznavanja, na kateri sem se soočila s stiskami in travmatičnimi izkušnjami, ki so od otroštva oblikovale mojo slabo samopodobo. A s trdno voljo in ljubečo podporo partnerja Haija sem se počasi razbremenjevala škodljivih vzorcev mišljenja in čustvovanja. Tudi potovanja po različnih koncih sveta so močno vplivala na moj proces duhovnega dozorevanja in prebujanja intuicije. Po končanem študiju novinarstva me je pot vodila v Belgijo, nekaj časa sem preživela med ameriškimi Indijanci, duhovna obzorja pa sem si širila tudi v Indiji. Prek srečanj s šamani, zdravilci in duhovnimi učitelji sem se učila razlikovati med tistimi, ki so delovali iz ega in jih je vodila zlasti želja po moči in zaslužkarstvu, in tistimi, ki so delovali iz duše in bili resnično osredotočeni na podpiranje ljudi pri njihovem procesu notranjega osvobajanja. Preizkušnje so me iz dneva v dan približevale spoznanju, da je mogoče resnično vstopiti v življenje šele, ko se sprejmeš tak kot si in se zaupljivo izročiš življenju. Z odkrito pripovedjo o vzponih in padcih v procesu osebnostne rasti želim bralce navdihniti in jih spodbuditi k temu, da po poti sprejemanja sebe in iskanja svojega resničnega bistva zakorakajo tudi sami.

Knjiga Prebujanje v dušo je leta 2008 kandidirala za najboljši prvenec.

Nekateri šamani, ki sem jih srečala in vsaj malo spoznala njihovo delo, so nedvomno imeli posebne sposobnosti. A že na njihovem srečanju v Mehiki je bilo zaznati veliko osredotočenost na zbiranje moči, s katero so manipulirali z vsemi oblikami življenja. Ne glede na to, ali je bil njihov namen dober ali ne, je šlo za vprašljivo poseganje v naravne zakonitosti. V večini od njih ni bilo ponižnosti, verjeli so, da so vse niti v njihovih rokah in da prav oni smejo določati potek dogajanja. Še vedno močno vpeti v svoj ego so hoteli narediti vtis na ljudi, zato so uporabljali ”trike”, na katere so se mnogi odzvali z navdušenjem. Pri svojem delu so uporabljali magijske predmete, v katerih naj bi bila posebna moč, ropotulje in bobne, sežigali kadila in uživali rastline s halucinogenimi učinki. Bilo je očitno, da jim je naziv šaman pomenil statusni simbol. Edini, ki mu to ni bilo pomembno, je bil Thomas Pela, zdravilec in predstavnik Indijancev Hopi v svetu. Ni ga več vodil ego, ampak moč duše. Zavedal se je, da potek zdravljenja ni v njegovih rokah, saj je zgolj posrednik energij, ki delujejo skozenj v dobro ljudi. Ujeta v past občudovanja in povzdigovanja drugih nadse sem v preteklosti mislila, da so moči šamanov nekaj posebnega. Zdaj sem spregledala iluzornost magijskega početja. Jasno je bilo, da je magija stvaritev človeškega ega in da temelji na želji po moči. Ljudje, ki so se ukvarjali z njo, so hoteli početi posebne stvari in biti tudi sami nekaj posebnega. A biti poseben je velika ovira na poti do notranjega bistva. Najpomembnejše, kar sem spoznala na potovanju k Indijancem, tako niso bile šamanske tehnike ali indijanska modrost, ampak dosti bolj vsakdanje stvari, na primer sprejemanje sebe, ostajanje v stiku s seboj in sledenje intuiciji. Učila sem se razlikovati med ljudmi, ki jih je vodil ego, in tistimi, ki so delovali iz duše, ter hkrati preraščala potrebo po iskanju duhovnega učitelja.

Haijeva pesem

Kadar smo v stiku z dušo, smo brezčasni.
Kadar smo brezčasni, smo brez strahov.
Kadar smo brez strahov, poznamo življenje,
kakršno je v resnici.
Kadar poznamo življenje, kakršno je v resnici,
takrat ga želimo deliti z drugimi.

Prenesi si daljši odlomek o Josovem učenju

Odzivi bralcev

"Ko sem brala o tvojih izkušnjah, sem se kar premaknila v neko drugo stanje zavesti. "

"Ko sem brala o tvojih izkušnjah, sem se kar premaknila v neko drugo stanje zavesti. To se mi dogaja ob knjigah, ki so na nek način pomembne zame. Všeč mi je bilo, kako vidiš smisel v dogodkih v svojem življenju: zakaj je nekaj bilo tako, kot je bilo, in kako je vplivalo nate. Močno sporočilo v knjigi je bilo zame tudi to, da končno že neham v zvezde kovati vse sorte samooklicane učitelje, mojstre in guruje, in jih vidim kot to, kar so, ljudje, ki imajo tudi pomanjkljivosti, kot vsi ostali. Postalo mi je jasno, da bom sama morala razvozlati svoje skrivnosti, čeprav včasih še vedno podzavestno pričakujem, da bo prišel nekdo (ali pa neka tehnika), ki mi bo razjasnil in povezal stvari. Občudujem tvoj pogum, da slediš sebi in svoji poti, in da imaš takšno zaupanje. To se me je od vsega najbolj dotaknilo in mi še poglobilo željo, da grem tudi jaz v tej smeri, čeprav me še vedno hromi strah."

Rating: 5 stars
Mia

"Všeč mi je odkritost do sebe, ki jo izražaš skozi vse delo."

"Pred kratkim sem na mah prebrala tvojo knjigo. Že med branjem sem razmišljala, da bi se ti oglasila in ti čestitala za tako dovršen literaren izdelek. Skozi življenje, posebej pa zadnja tri leta, odkar sem začela intenzivneje delati na sebi, sem prebrala veliko knjig, a vendar česa tako čudovitega, kot je Prebujanje v dušo, doslej še nisem imela v rokah. Všeč mi je enostaven jezik, ki se bere jasno, gladko in v pričakovanju naslednjega odstavka. Všeč mi je odkritost do sebe, ki jo izražaš skozi vse delo. Še nekaj dni potem, ko sem prebrala knjigo, sem bila naravnost "dvignjena". Pravzaprav še nisem prišla do pravega odgovora, na kakšen način je ta občutek vzhičenosti v zvezi z vsebino knjige pravzaprav povezan z menoj in mojim življenjem. A dejstvo je, da tudi jaz hodim po svoji poti, tako kot si ti tvojo tako lepo opisala v svojem delu. Še naprej ti želim veliko uspehov."
Rating: 5 stars
Darja Dežman

"Dojemam jo kot izredno realno, brez kakršnega koli balasta in brez egoizma."

"Berem vašo knjigo, ki je izjemna. Pravzaprav edina knjiga, ki mi je s tega področja neprecenljiva. Dojemam jo kot izredno realno, brez kakršnega koli balasta in brez egoizma."

Rating: 5 stars
Alenka Cerar

"Knjiga je neverjetna v svoji preprostosti, čistosti in neposrednosti."

"Knjiga je neverjetna v svoji preprostosti, čistosti in neposrednosti. Preprosto opis stvari, kot so bile doživete in občutene v nekem trenutku in času. Vsakršna odsotnost odvečnih interpretacij jo naredi neverjetno avtohtono, kot neposreden zapis neke skoraj otipljive resnice, ki smo jo tako željni začutiti na lastni koži. In občudujem tvoj pogum v vseh ozirih. Pišeš brez kančka sprenevedanja, olepšavanja, patetike, sicer značilne za tovrstno literaturo, ki me je doslej vedno tako odbijala, da tudi marsikaj dobrega, kar je v njej, nisem mogla spustiti vase. Pri tebi pa je kot da bi res sedela čisto zraven ob angelu in se mu prepustila."
Rating: 5 stars
Mojca Grešak

"Napisala si odlično knjigo."

"Napisala si odlično knjigo. Če bralec ne ve, kateri so temeljni arhetipi ženske duše, bo to izvedel skozi tvoje pisanje. Jaz pa lahko rečem samo to, da sem vsa tvoja zunanja in notranja potovanja doživljal kot neizmeren klic po ljubezni, pripadnosti, bližini sorodne duše."

Rating: 5 stars
Andro Fini Skaleras

"Globoko se me je dotaknila in obudila stik z mojo dušo, za kar se ti iz srca zahvaljujem."

"Pravkar sem v intimi moje sobe prebrala še zadnje vrstice tvoje knjige. Globoko se me je dotaknila in obudila stik z mojo dušo, za kar se ti iz srca zahvaljujem. Le redke knjige me tako vlečejo k sebi kot tvoja in vem, da je to zato, ker je v njej čutiti božjo prisotnost."
Rating: 5 stars
Ana Rozman